Koliko smo lepih vesti i poboljšanja imali ove godine od Facebooka, počećemo da ga slavimo u nadolazećoj sezoni slava i praznika.

Ali to kao da im nije dovoljno, pa nam donose još nekoliko novih formata, ali i poboljšanja i funkcionalnosti koje će nam pomoći da bolje ispratimo rezultate vođenih kampanja.

01 Novi iADs format

Da krenemo prvo od iAdsa. Tokom septembra je počelo testiranje novog mobilnog formata (ne trebamo da pominjemo koliko mobilni formati uvećavaju učešće u reklamiranju) koji nudi brendovima da pretvore svoju reklamu u svojevrsnu mini aplikaciju, nešto slično kao Instant Articles. Da pređemo na stvar, reklama izgleda kao svaka druga na News Feedu, ali… E to ali je ključno. Kada kliknete na reklamu, otvara se novi reklamni svet. iAds ujedinjuje video reklamu, photo carousel format i ostale elemente koji mogu biti interaktivni, kao što su fotke na kojima fanovi mogu videti proizvod iz svih uglova. Za sada nije moguće vršiti kupovinu preko ovih Adsa, ali uključuje link do web sajta ili do proizvoda na web sajtu, zavisno od toga koji je vaš cilj.

Sve ovo će nekome zvučati poznato, jer je Stiv Džobs imao sličnu ideju tokom 2010. godine. Bravo za Facebook i realizaciju ove ideje. A prvi koji su stali u red da testiraju novi format su Gatorade, Michael Kors, Mr Porter i Carrefour. I da, sam naziv iAd nam govori da je moguće reklamiranje preko iOS uređaja. Ali nadamo se proširenju liste.

02 Instagram Adsi su tu!

A sad, dugo očekivani Instagram Ads koji smo uvrstili u ovu listu jer se kampanja kreira i vodi preko Facebooka. Ako ste mislili da ćete sa dva klika kreirati Ad kroz Facebook Ads manager, prevarili ste se. Ovog puta idemo kroz Power Editor. Ko god je probao, video je da nije toliko komplikovano, isto targetiramo, isto budžetiramo, kao da smo u osnovnom Ads manageru. Što se tiče samog izgleda reklame, postoje dva formata i to su Square i Landscape. Sve reklame imaju ikonicu Sponsored, a ispod slike se nalazi Call to action dugme, pa izaberite šta vam je cilj Instagram reklame. Ciljevi su Click to website, Mobile Apps Installs i Video views. Ali to je samo početak…

03 Brand awarness optimization bidding

Facebook je predstavio i BRAND AWARNESS OPTIMIZATION BIDDING kako bi pomogao oglašivačima da što kvalitetnije dođu do p