Obično nam se promene algoritma, koje nam Facebook predstavi, ne sviđaju. Prvo je ograničen organski reach, pa je opet sužen još više. Nakon toga smo saznali da će se više prikazivati sadržaj na kome se zadržimo dok skrolujemo News Feedom. Stigla je i nova promena. Taman kada smo pomislili da je potrebna nova strategija, pa i taktika, stigle su lepe vesti.

Promena se odnosi na CPC (Cost per click) i to je jako pozitivna vest za brendove!

Da se podsetimo kako je bilo do sada. Facebook naplaćivao svaki klik, bilo da je on bio čist Call to action click (do websajta, lajk stranice, aplikacije) ili da je to bio lajk, komentar ili deljenje sadržaja posta. Sigurno je da lajkovi, komentari ili deljenje sadržaja doprinose što boljem pozicioniranju Brenda na News Feedu, ali svi lajkovi se ne pretvore u kupce. Facebook je klik naplatio, ali brend nije.

I tako je prolazilo vreme tokom kojeg je Facebook redovno naplaćivao svaki od tih klikova. Kao što se sve menja, tako se promenilo i ovo Facebook pravilo. Od sada, Facebook isključuje naplatu lajkova, komentara i deljenja sadržaja. Kreće se sa naplaćivanjem samo pravih klikova na reklamu. Pravi potez Facebooka. Ne zato što su tako smanjili troškove brendova, nego što će postati atraktivnije i privlačnije mesto za brendove koji se nisu pozicionirali ili razmatraju prisustvo na Facebooku.

Ono što je zanimljivo i za šta treba uputiti pohvale Facebooku je da će se naplaćivati klik do videa na drugom sajtu. Razlog tome je, što Facebook širom otvara vrata za native video i daje dosta prostora za njegovo promovisanje. Naravno, ni ovo nije benefit koji ne košta. Procena je da će klik biti 3 puta skuplji, ali će komercijalni efekat za brendove biti izraženiji i konkretniji.

Kako će i kome će još ova promena pomoći? Advertajzeri će videti benefit od nove promene. Preciznije će se meriti uspeh ciljane kampanje, a tako će i lakše optimizovati parametre kako bi izvukli najviše za budžet kojim raspolažu. Razdvajanjem pravih klikova od engagement klikova, budžet će biti trošen mnogo efikasnije, bez obzira da li je u pitanju kampanja koja podrazumeva clicks kao cilj ili engagement kao cilj.

Promena ima i svoju kreativnu stranu, jer na kraju nije baš sve u novcu. Brendovi će, da bi što lakše sproveli call to action, morati da se jako potrude na strain creative, jer je sigurno lakše doći do lajka, nego do posete stranici ili kupovine proizvoda.

Spremite strategiju, Facebook trka kreće!

Ostavi komentar

Tvoj email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *