Optimizacija, naplata i smrt oCPMa?

Facebook je ponovo napravio par većih promena unutar reklamnih setova, a tiču se optimizacije prilikom postavljanja reklama. Da li je oCPM licitiranje doživelo kraj ili ipak nije? Odgovore možete pronaći ispod.

Šta se promenilo kod licitacije i optimizacije?

Facebook je ponudio i objašnjenje u Centru za podršku i teorijski opisao do kojih je promena došlo i na koji način će u budućnosti izgledati licitaja i optimizacija. Ali to je samo teorija i pretpostavljamo da, ako ste pročitali ova obaveštenja, nije bilo najjasnije šta možete očekivati od ovih promena.

Ići ćemo tačku po tačku, ali vas nećemo smoriti dugotrajnim objašnjavanjem.

Optimizacija kampanje nije više uvezana sa onim što se naplaćuje. Da bi bilo jasnije daćemo kratko objašnjenje kroz primer:

Ukoliko prilikom optimizacije koristite Click to webiste kao cilj, sada ga možete optimizovati tako što ćete birati Link clicks, Impressions ili Daily unique reach. Kada licitirate birate izmeđi Automatic i Manual, ali to već znate kako radi. Kada vam Facebook naplaćuje, u zavisnosti od toga šta ste odabrali prilikom optimizacije, možete plaćati cenu po kliku ili po broju impresija. Eto, rekli smo ukratko 🙂

Način na koji se mere klikovi se promenio kod nekih od ciljeva kampanja. Kako?

Stara definicija klika podrazumevala je i „zalutale“ klikove. Ranije, ako biste izabrali Click to website, naplatili bi vam i klikove koje je neko napravio kliknuvši na vizual, a ne samo na Call to action dugme. Ovog puta, Facebook će samo naplatiti klik za onaj cilj koji mu je zadat. Ako ste odabrali kampanju Click to website i Call to action dugme Shop now, naplatiće vam samo one koji odu na vaš online shop.

oCPM se promenio!

Nekad je ovo bila glavna opcija prilikom kreiranja kampanja. Da kažemo da je kao opcija mrtva, nije tačno, samo je pomerena u stranu. A kako se to desilo, opisaćemo u par rečenica. Omiljena opcija za oglašivače koja je vodila velikom uspehu. Na ovaj način Facebook je sam optimizovao vašu reklamu, pokazujući je ljudima za koje postoji najveća verovatnoća da će kliknuti, lajknuti ili primeniti bilo koju drugu interakciju. Plaćali ste za impresije, ne za konkretnu akciju. Rezultat svega ovoga je da je cena dosega nešto veća, ali istovremeno je verovatnoća da će se desiti klik veća. Naravno, ovo dovodi do niske cene po kliku.

E sada ovo više ne postoji, moraćete više da se potrudite da optimizujete svoje kampanje u zavisnosti od cilja.

I šta onda najbolje radi?

Ovo je logično pitaje koje se vrzma po glavi svakog oglašivača. Odgovor vam se neće toliko svideti, jer je odgovor „sve zavisi“. Pravi odgovor je Split test. Napravite lepo dve reklame sa istom optimizacijom, a izaberete drugačiji način naplate i vro brzo ćete videti šta bolje radi za vas ili klijenta.

A imate sada i novu opciju za optimizaciju i to je, verovatno dugo očekivani, Brand awarness. Pokazaće vašu reklamu ljudima za koje postoji najveća verovatnoća da će obratiti pažnju na nju. Ostale ste opcije već upoznali tokom dosadašnjeg druženja sa Facebook Ads managerom ili Power Editorom. A ako ne volite toliko Power Editor (mada ne razumemo zašto ga neko ne bi voleo, osim robusnijeg izgleda), možete plasirati reklamu na Instagram kroz Ads manager. Zanimljivo…

A sada je red na vas, da testirate, zapažate, optimizujete, analizirate… I za kraj da kažemo naglas, oCPM is not dead! Facebook će nastaviti da dodaje nove opcije i sve više kontrole troškova ( a možda i više konfuzije), ali ćemo vam javiti čim stignu nove promene. Do tada uživajte u digitalnom oglašavanju putem Facebooka 🙂

Ostavi komentar

Tvoj email neće biti objavljen. Neophodna polja su označena *